Virkat - Inredning

Garden Ljusboll

Hej!
Något som verkligen tagit oss virkare med storm är dessa ljusbollar. Som ni har sett tidigare har jag gjort en mindre variant och då istället flera stycken som jag fäst på en ljusslinga. Denna är istället större med en ljusslinga inuti bollen.
Den är virkad i Scheepjes Catona som finns hos Favoritgarner – jag har använt ”mitt” ihopsatta 8-pack. Catona är ett såpass färgstarkt garn så att det kommer behålla sin färg trots trälimmet.

Du behöver:

  • Virknål 2,5 mm
  • Sax & Synål
  • 1 ballong
  • Trälim & vatten
  • 1 ljusslinga

Förkortningar:
lm – luftmaska
sm – smygmaska
fm – fastmaska
hst – halvstolpe
st – stolpe
dst – dubbelstolpe

22496898_10212630779858173_658839246_o

hexagon garden1
Börja med att virka 4 lm och slut till en ring med en sm i första lm.
Om ringen virkas sedan:
*2 st, 2 lm* som upprepas 5 gånger = 10 st, 10 lm.
Avsluta med 1 sm i första st.

 

 

 

hexagon garden2
Byt sedan färg.
TÄNK PÅ – att virka med alla ändar när du påbörjar ett nytt varv med nya färger – på så vis slipper du fästa lika många ändar i slutet.
Börja i en 2 lm-båge.

Virka 3 st tillsammans (1 3-kluster alt 1 musche – finns olika namn) – du hämtar alltså som vanligt för 1 st, dra igenom 1 gång och hämtar igen för en ny st, drar igenom första 2 öglorna på nålen och hämtar en tredje gång och drar då igenom de första två öglorna och sedan drar du igenom resterande som är kvar på kroken. Alltså, *1 3-kluster, 2 lm, 1 3-kluster i 2 lm-bågen*, virka 2 lm och fortsätt sedan i nästa 2 lm-båge med att upprepa *-* likadant varvet runt = 10 styck 3-kluster, 20 lm

hexagon garden3
Börja i en 2 lm-båge mellan 2 3-kluster som virkats i samma utrymme.
Virka *4 st, 1 lm, 4 st i samma lm-båge*, virka sedan 1 lm, hoppa över 2 lm-bågen mellan kluster och fortsätt upprepa *-* i nästkommande lm-bågar = 45 st, 10 lm.

 

 

 

hexagon garden4
Börja i lm-bågen i toppen mellan stolparna.
Virka *1 fm, 1 lm, 1 fm i lm-bågen, 1 fm i nästkommande 4 st, tag ned för en dst i 2 lm-bågen från varv 2, fortsätt med 1 fm i nästkommande 4 st*. Upprepa *-* varvet runt = 50 fm, 5 lm, 5 dst.

 

 

 

hexagon garden5
Virka *1 st i varje m, i toppen av varje hörn (i lm-bågen) virkas 2 st, 1 lm, 2 st*, upprepa *-* runt hela = 70 st, 5 lm.
Voilá – första rutan är klar.
För att få ihop en rund boll behövs totalt 12 pentagoner/rutor.
Fäst och klipp av alla ändar när du virkat ditt antal.

 

 

Nu börjar monteringen vilket jag ska försöka förklara så enkelt som möjligt.
Lägg rutorna enligt den vänstra bilden och börja med att sy ihop de runt om den i mitten. Om du sedan nålar ihop rutornas sidor med varandra får du en ”skål” enligt den högra bilden, sy ihop rutorna.
Gör nu likadant med de 6 resterande rutorna så att det bildar två ”skålar” som sedan fogas ihop i mitten runt hela bollen. Tänk på att vränga den innan du syr ihop helt så att du får fin-sidan utåt.
Pilla sedan in en ballong i ett av hålen och blås upp till önskad storlek.
Blanda sedan trälim med vatten, ca 70% trälim och 30% vatten – brukar höfta till det litegranna men blandningen ska inte vara för ”lös” eller vattnig.
DRÄNK sedan din boll i denna blandning – brukar lägga aluminiumfolie om en djup tallrik och hälla i blandningen där i för att enklast rulla runt bollen. Häng sedan upp bollen på en lämplig plats (tänk på att den kommer droppa i början) eller ställ den som jag på en plastburk eller avklippt cola-flaska. Tänk på att vända den efter några timmar så att den torkar jämt.
Det brukar ta ca 2-3 dagar för bollen att torka så det är bara att ha tålamod 🙂
Pilla sedan in en ljusslinga i bollen och tänd – den blir magisk! Ett tips är att köpa en sk blockljus-hållare eller ett fat med kanter som man kan ha under krukor att placera ljusbollen på – då kan du även gömma ”dosan” till ljusslingan under bollen i fatet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s